U petak, 05.01.2024. godine, u amfiteatru škole održano je stručno usavršavanje za profesore na temu: “Nasilje među djecom u školi”.
Predavanje su održale pedagogice Maja Selimhodžić i Mubina Mešić i defektolog Selma Pekarić Kadić.
U današnjem svijetu, problem nasilja među učenicima postaje sve ozbiljniji i rašireniji. Nasilje među vršnjacima, poznato i kao vršnjačko nasilje, ima negativan uticaj na živote mnogih učenika i stvara nepoželjno okruženje za učenje i razvoj. Stoga je veoma važno svjesno raditi na sprečavanju nasilja među učenicima.
Jedan od ključnih razloga za sprečavanje nasilja među učenicima je fizička i emocionalna dobrobit učenika. Djeca koja su izložena nasilju mogu patiti od fizičkih povreda, ali i od dugotrajnih emocionalnih trauma koje mogu ostaviti trajne posljedice. Takvo nasilje može dovesti do gubitka samopouzdanja, depresije, anksioznosti i drugih emocionalnih problema kod učenika. Sprečavanje nasilja među učenicima stvara sigurno i podržavajuće okruženje u kome se djeca mogu osjećati sigurno, razvijati svoje talente i postizati uspjehe.
Prevencija nasilja među učenicima takođe ima važan značaj u stvaranju pozitivne školske klime. Kada učenici nisu izloženi nasilju, atmosfera u školi postaje prijateljska, mirna i produktivna. Ovakvo okruženje podstiče učenike da se bolje fokusiraju na nastavu, aktivno uče i efikasno komuniciraju sa svojim vršnjacima. Kroz sprečavanje nasilja, učenici mogu razviti i njegovati vještine saradnje, empatije i poštovanja prema drugima. Ovo su socijalne vještine koje su ključne za njihov razvoj kao individua, ali i za stvaranje harmoničnog društva u budućnosti.
Dodatno, sprečavanje nasilja među učenicima ima pozitivan uticaj i na rezultate učenika u učenju. Kada su djeca slobodna od nasilja, oni se bolje koncentrišu na učenje i postižu bolje rezultate. Osim toga, učenici su motivisaniji da prisustvuju školi i uče kada se osjećaju bezbjedno i prihvaćeno od strane svojih vršnjaka. Stoga, sprečavanje nasilja među učenicima može doprinijeti poboljšanju školskog uspjeha i stvaranju okruženja u kome se učenje cijeni i podstiče.
Sprečavanje nasilja među učenicima je od vitalnog značaja za izgradnju zdravog, bezbjednog i produktivnog obrazovnog okruženja. Roditelji, nastavnici i čitava zajednica treba da se ujedine i aktivno rade na promovisanju ove teme. Kampanje edukacije o nasilju, radionice o nenasilnoj komunikaciji i podrška za žrtve nasilja trebaju biti sastavni dio borbe protiv vršnjačkog nasilja. Samo kada svi zajedno prepoznamo i osudimo nasilje među učenicima, možemo stvoriti sigurno i inspirativno okruženje u kojem će svi učenici imati priliku da se razviju i napreduju bez straha ili prijetnji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *