Povodom Evropske sedmice kodiranja, koja je ove godine obilježena od 7. do 22. oktobra 2023. godine, učenici naše škole su kao i ranijih godina, u cilju promovisanja programiranja, učestvovali u obilježavanju ovog značajnog događaja. Radionice „EU Code Week“u našoj školi su organizovali profesori: Sarajlić Nazifa, Mujdžić Samir, Šećić Nedžad, Avdić Mirela, Peštalić Elvir i Zrnić Selma, koji su članovi školskog Aktiva elektrotehnike i Općinskog aktiva nastavnika informatike srednjih škola u Gradačcu. Takođe je učestvovala i i Pekarić Kadić Selma, stručni saradnik edukacijsko – rehabilitacijskog smjera (defektolog).

            Profesorica: Sarajlić Nazifa je organizovala radionicu u odjeljenjima I1 (13), I2 (9), I3 (11), I4 (13), I5 (8) i I9 (6). Učestvovalo je 38 učenika I 22 učenice, ukupno 60 učenika/ca.Učenici su se upoznali sa osnovama programiranja, prezentirane su im web stranice koje sadrže tutorijale za učenje programskih jezika, nakon čega su napravili svoj prvi program u C++ programskom jeziku (editovali, kompajlirali, testirali). U učionici je postavljen I prigodan plakat o Evropskoj sedmici kodoranja.

            U grupi prof. Mujdžić Samira učestvovalo je 37 učenica i 23 učenika , ukupno 60 učesnika/ca iz 5 odjeljenja: I1 (14), I2 (12), I10 (11), I14 (12), II7 (11). Učenici su imali priliku da programiraju u C++ programskom jeziku. Svaki učenik je napisao jednostavan program u C++ programskom jeziku te isti kompajlirao, ispravio eventualne sintaksičke greške i pokrenuo.

            U grupi prof. Šećić Nedžada učestvovalo je ukupno 13 učenika a učenici su kroz zabavu učili programirati u C++ programskom jeziku i pri tome su naučili osnove ovog programskog jezika. Radionica je održana 19.10.2023. u odjeljenju II-9, u četvrtak.

U grupi prof. Avdić Mirele učestvovalo je u ovoj velikoj edukativnoj akciji ukupno 10 učenika iz odjeljenja I7 (poljoprivredni tehničari),a učenici su kroz zabavu učili programirati u C++ programskom jeziku i pri tome su naučili osnove ovog programskog jezika. U organizaciji ove radionice je učestvovala i Pekarić Kadić Selma, stručni saradnik edukacijsko – rehabilitacijskog smjera (defektolog).

U grupi prof. Peštalić Elvira učestvovalo je ukupno 10 učenika, a učenici su kroz zabavu učili programirati u C++ programskom jeziku i pri tome su naučili osnove ovog programskog jezika. Radionica je održana 16.10.2023. u odjeljenju II-6 (krojač).

U grupi dipl. Ing. Zrnić Selme 38 učenika/ca iz odjeljenja I-5 (11), I-9 (12) I I-14 (15). Učenici su kroz zabavu i kratke zadatke učili programirati u C programskom jeziku i pri tome su naučili osnove ovog programskog jezika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *